Katarski premijer u Vijeću sigurnosti UN-a: Međunarodno pravo treba ‘pravično primjenjivati’

Katarski premijer šeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani poručio je da bi međunarodno pravo trebalo primjenjivati ‘bez dvostrukih standarda i bez preferencijalnog tretmana’.

Katarski premijer šeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani poručio je da bi međunarodno pravo trebalo primjenjivati “bez dvostrukih standarda i bez preferencijalnog tretmana”.

“Dvostruki standardi koje međunarodna zajednica primjenjuje u pogledu pokolja i zločina koje je izraelska okupacija počinila nad civilima i civilnom infrastrukturom… mrlja su na savjesti čovječanstva”, rekao je Al Thani članovima Vijeća sigurnosti.

Govoreći o produženom primirju, u čijem je posredovanju Katar pomogao, ministar kaže da je sporazum omogućio pristizanje više “prijeko potrebne” humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

On je rekao da Katar želi da Vijeće preduzme korake ka primjeni “održivog prekida vatre” i provedbi mjera kojima se garantuje protok “dovoljne humanitarne pomoći i osiguravanje njene isporuke bez ikakvih prepreka”.

Takođe je predložio uspostavljanje mehanizma za praćenje isporuke humanitarne pomoći preko “svih prijelaza” u enklavu i pozvao Izrael da se pridržava svojih obaveza prema međunarodnom pravu.

Izvor: Al Jazeera