Katar: Primirje u Gazi počinje u petak ujutro

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Katara Majed al-Ansari rekao je da će, prema dogovoru, u naredna četiri dana, svakog dana biti pušten određeni broj civila.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Katara Majed al-Ansari je na konferenciji za medije koja je održana u Dohi rekao da će, prema dogovoru, u naredna četiri dana, svakog dana biti pušten određeni broj civila.

“Jučer smo imali niz sastanaka, trajali su sve do rano jutros, bili su prisutni partneri iz Egipta i drugih uključenih zemalja”, rekao je, dodajući da su sastanci dobro prošli.

“Rezultat je plan provedbe sporazuma, a kao što sam rekao važno je imati nešto konkretno i važno je omogućiti sigurno okruženje za oslobađanje taoca”, rekao je Al-Ansari.

Rekao je, između ostalog, da iz “sigurnosnih razloga” ne može otkriti informacije o rutama kojima će zarobljenici biti odvedeni iz Gaze.

“Naš glavni cilj je sigurnost taoaca”, rekao je novinarima.

Upitan o oslobađanju neizraelskih taoca, konkretno Amerikanaca, rekao je da su se prilikom postavljanja prioriteta vodili isključivo humanitarnim kriterijima.

“Naš fokus je prvo da izvedemo žene i djecu što je prije moguće i upravo to i radimo. Nadam se da ćemo dobiti zamah i da ćemo vremenom izvući sve, kao i da ćemo pomoći ljudima u Gazi produživanjem humanitarne pauze”, rekao je.

Izvor: Al Jazeera