Visoki komesar UN-a: Ovakav rat potpaljuje ekstremizam

Čelnik Agencije Ujedinjenih naroda za ljudska prava pozvao je na međunarodnu istragu i hitno provođenje rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o humanitarnoj pauzi.

Grupa stručnjaka Ujedinjenih naroda u zajedničkoj izjavi upozorava da postoje dokazi o podsticanju na genocid nad palestinskim narodom.

Ističu zabrinutost što određene vlade podržavaju izraelsku strategiju ratovanja protiv opkoljenog stanovništva Pojasa Gaze.

Čelnik Agencije UN-a za ljudska prava Volker Turk pozvao je na međunarodnu istragu i hitno provođenje rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o humanitarnoj pauzi.

“Vidjeli smo erupciju nasilja koje je izbilo na okupiranim palestinskim teritorijama – u Pojasu Gaze i na Zapadnoj Obali – ali i u samom Izraelu. Poštivanje temeljnih ljudskih vrijednosti doživjelo je slom. Ubistva tolikog broja civila ne mogu se smatrati kolateralnom štetom. Jedini pobjednik takvog rata su ekstremizmi, koji sami sebe hrane. Kroz historiju smo imali priliku naučiti te lekcije. Ovo je nešto što potpaljuje ekstremizam”, poručio je Turk.

Izvor: Al Jazeera