Da li će rezolucija o ratu u Gazi biti provedena?

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija izgasalo je rezoluciju o ratu u Gazi.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija izgasalo je rezoluciju o ratu u Gazi.

U fokusu je stradanje djece, a poziva na produžene humanitarne pauze u Pojasu kako bi se omogućila isporuka pomoći civilima, posebno djeci.

Rezoluciju je podržalo 12 članica Vijeća sigurnosti, tri su bile suzdržane, među njima Ruska Federacija i Sjedinjene Američke Države, ali kako nijedna od njih nije iskoristila pravo veta, rezolucija je usvojena.

Sve strane se pozivaju na poštivanje međunarodnog humanitarnog prava, traže se produžene humanitarne pauze, te oslobađanje talaca.

Ambasadorica Malte, koja je podnijela rezoluciju, kaže da je njen tekst posebno usmjeren djeci i njihovoj zaštiti prema međunarodnom humanitarnom pravu.

Američka ambasadorica, koja je bila suzdržana prilikom glasanja, pohvalila je usvajanje rezolucije. Osudila je članice Vijeća sigurnosti koje odbijaju osuditi Hamas i poručila da je on odgovoran za nasilje u Gazi.

Ambasadorica Emirata kaže da je tekst rezolucije ono što su humanitarni radnici tražili kao minimum koji im je potreban za nastavak rada u Gazi.

Zašto je ova rezolucija bila prihvatljiva članicama, a one ranije nisu, i možemo li očekivati da bude provedena pitali smo Ivicu Puljića, koji je pratio dešavanja u Vijeću sigurnosti UN-a.

Izvor: Al Jazeera