Izraelski tenkovi i snajperisti opkolili bolnice u Gazi

Četiri velike bolnice na sjeveru pod izraelskom su opsadom. U njima su zarobljene stotine ljudi, pacijenata i medicinskog osoblja.

Izraelske snage večeras su bombardirale najveću bolnicu u Gazi.

Ministarstvo zdravstva u Gazi kaže da djeluju i snajperisti u okolini bolnice Al-Shifa. U bolnici vladaju strah i haos, a uvjeti postaju sve gori iz sata u sat. Četiri velike bolnice na sjeveru pod izraelskom su opsadom. U njima su zarobljene stotine ljudi, pacijenata i medicinskog osoblja.
Izraelski tenkovi i snajperisti opkolili su te glavne zdravstvene ustanove.

Izraelski tenkovi opkolili su i bolnicu Rantisi, jedinu u Gazi u kojoj se liječe djeca oboljela od raka. Pacijenti ne mogu ući niti izaći. Na Palestince koji su se sklonili u drugu bolnicu puca se ako pokušaju pobjeći.

Raseljeni Palestinci, koji drže bijele zastave, viđeni su kako pokušavaju napustiti bolnicu Al-Nasr, a zatim ih je napala izraelska vojska. Bolnica Al-Nasr također je opkoljena.

Bolnica Al-Quds ostala je bez struje, zbog čega ljekari moraju operirati u mraku. Crveni polumjesec, koji upravlja tom bolnicom, kaže da su izraelski snajperisti u blizini također otvorili vatru na ustanovu.

Iz Pojasa Gaze izvještava Tarek Abou Azzoum.

Izvor: Al Jazeera