Beširi: BiH na začelju liste za otvaranje pregovaračkih poglavlja sa EU

‘Mnogi političari se očigledno u BiH nadaju da će na mufte i dobiti otvaranje pregovaračkih poglavlja sada u decembru,’ kaže direktor Instituta za evropske poslove u Beogradu Naim Leo Beširi.

Balkansku turneju, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen završila je u Bosni i Hercegovini.

Nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH, razgovarala je i s predsjedavajućom Vijeća ministara Borjanom Krišto, a posjetu Sarajevu završila je nakon svečanosti predaje novih stanova za 27 porodica, korisnika Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, koji najvećim dijelom finansira Evropska unija.

Posjetu Bosni i Hercegovini Von der Leyen je iskoristila za predstavljanje Plana rasta za Zapadni Balkan te plana evropskog puta regije.

Direktor Instituta za evropske poslove u Beogradu Naim Leo Beširi kaže da je Bosna i Hercegovina na začelju liste država po ispunjenim reformama za otvaranje pristupnih pregovora sa Unijom. Smatra da su na vrhu liste Srbija i Crna Gora sa ocjenom 2 od 4, a da je tu negdje i Sjeverna Makedonija. Albanija i Kosovo su značajano iza, kaže Beširi. Pred kraj liste nalazi se Moldavija, a pomenuta BiH je na začelju.

“Mi generalno u regionu smo navikli da živimo na mufte, da sprovodimo zakone na mufte, da poslove organizujemo i da naš lični život organizujemo na mufte. I mnogi političari se očigledno u BiH nadaju da će na mufte i dobiti otvaranje pregovaračkih poglavlja sada u decembru,” kaže Beširi.

Ukoliko dođe do otvaranja pregovaračkih poglavlja sa BiH u decembru ‘to će biti samo zbog toga što postoji velika indicija da Ukrajina i Moldavija započnu pregovore’, smatra Beširi.

Kaže da je EU Srbiji i Kosovu stavila vrlo jasno do znanja da će  “bilo kakvo vrdanje” od dogovorenog sporazuma smatrati direktno protivnim evropskim integracijama. Kaže i da je Kosovu dato jasno do znanja da se ZSO mora što prije formirati i da ako ne bude pozitivinih koraka prema tome, postoji velika šansa da će obećana vizna liberalizacija za građane Kosova biti zaustavljena.

Izvor: Al Jazeera