Stanovnici Gaze čekaju nove udare i napade

Stanovnici znaju da i ova noć donosi razaranje i smrt, kaže Al Jazeerin reporter Tarik Abu Azum koji izvještava iz Gaze.

Izraelska avijacija nastavlja bombardovati Gazu već drugu noć zaredom, a na meti su uglavnom stambene višespratnice i poljoprivredna područja. Generalni sekretar Islamskog džihada rekao je na konferenciji za novinare da je ta oružana grupa uspjela zarobiti 30 izraelskih vojnika i doseljenika koje je dovela u Pojas Gaze, što pokazuje obim borbenih aktivnosti koje traju već dva dana.

U Gazi je trenutno relativno mirno, nakon niza zračnih udara širom Pojasa. Stanovnici čekaju nove udare i napade, imajući u vidu najave izraelskih zvaničnika o kolektivnom kažnjavanju, i znaju da i ova noć donosi razaranje i smrt.

Kada je riječ o nastavku borbi na teritoriji Izraela, one se još vode u nekoliko naselja u blizini Pojasa Gaze. Iako su danas zvaničnici Hamasa rekli da borcima koji već djeluju u tom području šalju pojačanje, nije poznato o kakvim je tačno aktivnostima riječ, koliko je palestinskih boraca tamo, kao ni koliko je osoba tačno poginulo na obje strane dosad.

Iz Gaze se javlja Tarik Abu Azum.

Izvor: Al Jazeera