Vujović: Vučić sada ima kontrolu nad agendom Vlade Crne Gore

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Podgorici smatra da ulazak prosrspske koalicije u Vladu znači da ‘predsjednik Srbije ima kontrolu nad agendom Vlade Crne Gore’.

Nova Vlada Crne Gore, potvrđena rano u utorak ujutro na konstituirajućoj sjednici, donijela je prvu odluku, i to o prolongiranju popisa stanovništva na 30. novembar.

Kako je izjavio premijer Milojko Spajić, odgađanje ne iziskuje dodatna sredstva, tako da neće biti nikakve štete za budžet.

Istaknuo je da će do tog datuma pokušati otkloniti sve nedostatke procesa i ispuniti uslove koji se od njih traže kako bi popis bio transparentan.

Jedan od njih je da će pokušati u odbore uključiti predstavnike opozicije, naći rješenje za manjak popisivača te riješiti nedostatak softvera u koji će se unositi prikupljeni podaci.

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Podgorici Zlatko Vujović kaže da, zbog ulaska prosrpske koalicije u novu Vlladu, Crna Gora ne može računati na podršku Zapada.

“Demokratski front je u Vladi, bez obzira što nema ministre… Demokratski front kontroliše predsjednika Skupštine Crne Gore, bez koga se ne može upravljati crnogorskom vojskom… Tako da gospodin [Andrija] Mandić upravlja vojskom i u takvoj konstalaciji odnosa ne može se očekivati podrška Zapada ambicioznoj finansijskoj, ekonomskoj agendi gospodina Spajića”, kaže Vujović.

Vujović smatra da ulazak prosrspske koalicije u vladu znači da “predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ima kontrolu nad agendom Vlade Crne Gore”.

Smatra da će i, bez novca sa Zapada, Spajić okrenuti “srpskim kvazi-investicijama”.

Izvor: Al Jazeera