Nova Vlada Crne Gore za mjesec odgodila popis stanovništva

Vlada, potvrđena rano u utorak ujutro na konstituirajućoj sjednici, donijela je prvu odluku, i to o prolongiranju popisa stanovništva na 30. novembar.

Nova Vlada Crne Gore, potvrđena rano u utorak ujutro na konstituirajućoj sjednici, donijela je prvu odluku, i to o prolongiranju popisa stanovništva na 30. novembar.

Kako je izjavio premijer Milojko Spajić, odgađanje ne iziskuje dodatna sredstva, tako da neće biti nikakve štete za budžet.

Istaknuo je da će do tog datuma pokušati otkloniti sve nedostatke procesa i ispuniti uslove koji se od njih traže kako bi popis bio transparentan.

Jedan od njih je da će pokušati u odbore uključiti predstavnike opozicije, naći rješenje za manjak popisivača te riješiti nedostatak softvera u koji će se unositi prikupljeni podaci.

Na dan kada je Crna Gora dobila novu Vladu, u Podgorici je boravila predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen .

Nastanka s predsjednikom Jakovom Milatovićem Crne Gore, kazala da je proširenje Evropske unije u vrhu prioriteta EK-a i ako Crna Gora ispuni uslove, njen ulazak u Uniju ne mora se vezivati za tačan datum i 2030. godinu.

Međutim, kako je istaknula, za ubrzan put ka članstvu potrebne su reforme.

Pozdravila je izbor nove Vlade i podsjetila da je Unija pripremila plan ekonomske podrške zemljama Zapadnog Balkana u vrijednosti šest milijardi eura.

U Podgorici je Al Jazeerina Željka Zvicer.

Izvor: Al Jazeera