Von der Leyen u nakon Skoplja, stigla u Prištinu

Predsjednica Evropske komisije predstavila je detaljne planove za rast Zapadnog Balkana koji će omogućiti konkretne dobiti za privredu regije i prije pristupanja zajedničkom evropskom tržištu.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen tokom posjete Skoplju pozvala je sve stranke u Sjevernoj Makedoniji na zajedništvo u vezi s promjenom Ustava zemlje.

Nakon sastanka s premijerom Dimitrom Kovačevskim, pozdravila je prvi korak koji je u tom smjeru napravljen u Sobranju, dodavši da treba iskoristiti trenutak kako bi se zemlja približila članstvu u Uniji.

Predstavila je detaljne planove za rast Zapadnog Balkana koji će omogućiti konkretne dobiti za privredu regije i prije pristupanja zajedničkom evropskom tržištu.

Nakon Skoplja otputovala je u Prištinu, gdje je poručila da je Evropska unija posvećena je zajedničkoj budućnosti sa svim zemljama zapadnog Balkana kao članicama tog bloka.

Uz reforme i pomoć Evropske unije, ekonomija Kosova za deset godina bi mogla da se udvostruči, rekla je Von der Leyen i dodala da bi to bilo moguće samo uz normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

Da bi se obezbijedio pristup planu za ekonomski rast i putu ka Evropskoj uniji, Kosovo bi trebalo da pokrene procedure za formiranje zajednice opština sa srpskom većinom, dok Srbija treba da de facto prizna Kosovo, rekla je Von der Leyen.

U sljedećim danima posjetit će Podgoricu, Beograd i Sarajevo.

Više detalja iz Skoplja donosi Maja Blaževska-Evrosimoska.

Izvor: Al Jazeera