Socijaldemokrate: Čovjek koji ne prizaje državu Crnu Goru ne treba da bude na čelu parlamenta

Nikola Zirojević, portparol Socijaldemokrata Crne Gore naveo je razloge zbog kojih protestuju protiv imenovanja Mandića.

Andrija Mandić, jedan od čelnika prosrpske koalicije, novi je predsjednik Skupštine Crne Gore.

Glasanje je bilo tajno, a njegov izbor podržalo je 49 zastupnika stranaka koje će činiti novu vladu, dok je opozicija predvođena DPS-om napustila skupštinsku salu.

Mandić bi sada trebao sazvati sjednicu na kojoj će se birati 44. vlada, s premijerom Milojkom Spajićem na čelu.

Nova vlada imat će manjinsku podršku Mandićeve koalicije Za budućnost Crne Gore, a u vlasti će učestvovati Pokret Evropa SAD, Demokrate, Socijalistička narodna partija i dvije albanske koalicije.

Ispred zgrade Skupštine održali su se protesti nakon izbora Andrije Mandića.

Nikola Zirojević, portparol Socijaldemokrata Crne Gore naveo je razloge zbog kojih protestuju protiv imenovanja Mandića.

“Smatramo da čovjeku koji zastupa ono ideološko opredjeljenje koje zastupa gospodin Andrija Mandić, čovjeku koji de facto ne priznaje državu Crnu Goru, ne priznaje njene simbole, koji do juče nije ustajao na crnogorsku himnu, koji je čitavu svoju političku karijeru proveo zalažući se da Crne Gore ne bude kao ne zavisne države, prosto smatramo da, takav ideološki profil ne treba da bude na čelu parlamenta. Ne treba da bude drugi čovjek države.”

Više detalja javio je Predrag Tomović.

Izvor: Al Jazeera