Vladajuća koalicija u BiH bez dogovora o reformskim zakonima

Šefovi vladajućih stranaka nisu dogovorili usvajanje novog paketa zakona koji su među uslovima za početak pristupnih pregovora te zemlje s Evropskom unijom.

Šefovi vladajućih stranaka u Bosni i Hercegovini nisu dogovorili usvajanje novog paketa zakona koji su među uslovima za početak pristupnih pregovora te zemlje s Evropskom unijom.

Nije bilo konsenzusa o Zakonu o Sudu Bosne i Hercegovine, pa zbog toga neće biti donesen ni usaglašeni Zakon o sprečavanju pranja novca i terorističkih aktivnosti.

Oba zakona su među 14 prioriteta EU-a za Bosnu i Hercegovinu.

Ranije su šefovi vladajućih stranaka najavljivali njihovo usvajanje do kraja mjeseca, odnosno prije posjete predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen Bosni i Hercegovini i objave izvještaja o napretku ove zemlje.

Nakon sastanka kazali su da je ostao problem sjedišta Apalecionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine neprecizno definirane nadležnosti.

Dok čelnici stranaka iz bh. entiteta Republika Srpska traže da sjedište bude u Banjoj Luci, oni iz entiteta Federacija Bosne i Hercegovine žele da sjedište bude u Istočnom Sarajevu.

Iz Saajeva izvještava Al Jazeerin Emir Skenderagić.

Izvor: Al Jazeera