Dodik prokleo sve Srbe koji ne podrže veto

Predsjednik bh. entiteta RS-a tažio je da se rasprava u Narodnoj skupštini RS-a skrati i da se odmah glasa, što opozicija nije prihvatila, tražeći pojašenjenje o kršenju ranije usvojenih zaključaka.

Poslanici u Narodnj skupštini bh. entiteta Republika Srpska na posebnoj sjednici u petak razmatraju veto članice Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Željke Cvijanović.

Ona je štetnim za vitalni interes entiteta proglasila Zaključke usvojene na sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine od 10. oktobra, za koje su glasali članovi bh. Predsjedništva iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, Denis Bećirović i Željko Komšić.

Zaključci se odnose na eskalaciju napada RS-a na odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanje ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik tražio je da se rasprava skrati i da se odmah glasa, što opozicija nije prihvatila, tražeći pojašenjenje o, kako su rekli, kršenju zaključaka ranije usvojenih u Narodnoj skupštini RS-a.

Izvor: Al Jazeera