Hamas pozvao Palestince da ‘izađu na ulice i suprotstave se okupatoru’

Pozivam palestinski narod, posebno na Zapadnoj obali, u Jerusalemu i unutar Izraela, da izađu na ulice u svim gradovima i suprotstavite se okupatoru, rekao je čelnik političkog krila Hamasa.

Nakon izraelskog napada na bolnicu u utorak u Gazi, porukom se obratio i čelnik političkog krila Hamasa Ismail Haniyya.

Napad je, prema njegovim riječima, prikrivanje nemoći okupatora i pozvao je Palestince širom zemlje da se suprotstave okupatoru.

“Naš neprijatelj snosi punu odgovornost za ovaj zločin. Noćas su gađane bolnica, džamija i crkva na istom mjestu. Odgovornost snose i Amerikanci, koji su dali neograničenu podršku za činjenje ovakvih ratnih zločina i zločina genocida. Odgovornost snose i oni koji su dali podršku u Vijeću sigurnosti [Ujedinjenih naroda] i odbili osuditi okupaciju i neprijateljstvo. Stoga pred ovim zločinom mi potvrđujemo sljedeće: naš je neprijatelj u zabludi da će sličnim zločinima uspjeti prikriti poraz ili natjerati naš narod na predaju. Borba i otpor nastavljaju se sve dok okupator ne ode s naše zemlje,” rekao je Haniyya.

“Izražavamo saučešće porodicama nastradalih i stojimo uz njih. Vaša krv je i naša krv. To je krv našeg naroda. To je krv svih slobodnih ljudi. Pozivam palestinski narod, posebno na Zapadnoj obali, u Jerusalemu i unutar Izraela, da izađu na ulice u svim gradovima i suprotstavite se okupatoru. Mi smo jedan narod i imamo zajedničku sudbinu”, dodao je Haniyya.

Izvor: Al Jazeera