Picula: Poljsko društvo podijeljeno oko dvije paradigme

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu Boško Picula kaže da da je izvjesno da će vladajuća stranka Pravo i pravda sa svojim koalicionim partnerima pretrpjeti poraz.

Rezultati parlamentarnih izbora u Poljskoj još se sabiraju, ali izlazne ankete nagovještavaju kraj osmogodišnje vladavine stranke Jaroslava Kačinjskog.

Iako je Pravo i pravda osvojila najviše mandata u Sejmu, donjem domu poljskog parlamenta, to neće biti dovoljno za uspostavljanje vlasti.

Većinu od ukupno 460 mjesta mogao bi da obezbijedi čelnik Građanske koalicije Donald Tusk, uz podršku Trećeg puta i Ljevice.

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu Boško Picula kaže da da je izvjesno da će vladajuća stranka Pravo i pravda sa svojim koalicionim partnerima pretrpjeti poraz, bez obzira što su pojedinačno najjača stranka.

Tri opozicione grupacije u ovom trenutku imaju više od 51 posto glasova birača i na dobrom su putu da osvoje do 250 mandata, što bi im omogućilo natpolovičnu većinu u Sejlmu i održali bi većinu u Senatu, kaže Picula.

Smatra da ovo nije kraj Jaroslava Kačinjskog i njegove stranke Pravo i pravda, i da je teško očekivati da će odustati od borbe za vlast, te da će Tusk imati jaku opoziciju u Kačinjskom.

Poljsko društvo pokazalo da se podijelilo oko dvije paradigme – nacionalno-konzervatine i proevropske, kaže Picula.

Izvor: Al Jazeera