Dodik odustao od prvobitnog ultimatuma, usvajaju se dva zakona iz evropske agende

Milorad Dodik je ranije govorio da nijedan od evropskih zakona iz 14 prioriteta Evropske komisije neće biti usvojen dok se u parlamentu ne izmjeni Zakon o Ustavnom sudu BiH.

Milorad Dodik u Sudu Bosne i Hercegovine rekao da ne razumije optužnicu koja ga tereti za nepoštovanje odluka visokog predstavnika.

Nakon suda Milorad Dodik je otišao u Istočno Sarajevo, gdje je sa predstavnicima stranaka koje čine državnu vlast u Bosni i Hercegovini razgovarao o otvorenim pitanjima.

Učesnici sastanka izjavili su da bi do kraja mjeseca trebala biti usvojena još dva zakona iz 14 prioriteta koje je pred BiH postavila Evropska komisija.

Riječ je o Zakonu o sudovima BiH i Zakonu o pranju novca, a na sastanku se razgovaralo i o ubrzanju dogovora oko zakona o sukobu interesa.

Milorad Dodik ranije je najavljivao da nijedan zakon neće biti usvojen dok se izmjenama Zakona o Ustavnom sudu ne omogući odlazak stranih sudaca iz BiH.

“Čini se da je Dodik odustao od onog svog prvotnog ultimatuma, u kojem je govorio da nijedan od evropskih zakona iz 14 prioriteta neće biti usvojen dok se u parlamentu ne izmjeni Zakon o Ustavnom sudu BiH, na način da iz BiH odu strani ustavni suci, javlja Branimir Zekić.

“Danas jedna potpuno druga priča –  i sam Dodik je kazao da će se usvojiti dva zakona iz paketa 14 prioriteta, i to do kraja mjeseca.”

Izvor: Al Jazeera