Jegić: Po Zapadu, Palestinci trebaju da umru tiho

“Diskurs Zapada još uvijek je kolonijalni, koji govori narodu pod okupacijom kako i na koji način da se može boriti i braniti, na koji način ne može.”

“Međunarodna zajednica je u zadnjim desetljećima na razne načne omogućila izraelsku agresiju. Govori se o legitimnom pravu Palestinaca na suverenitet, na otpor, ali na kraju je uvijek osuda bilo kakvog palestinskog otpora. Palestinci postanu tema političkog diskursa kad postanu opasnost za svakodnevni život Izraelaca… Ovo što vidimo danas je rezultat desetljeća aparthejda i etničkog čišćenja, ne samo u Gazi, nego u cijeloj Palestini, gdje je Hamas uspio, kao najveća ili najmoćnija organizacija otpora, da odgovori na tu izraelsku politiku”, kaže Denijal Jegić, profesor komunikacijskih nauka na Libansko-američkom univerzitetu u Bejrutu.

“Diskurs Zapada još uvijek je kolonijalni, koji govori narodu pod okupacijom kako i na koji način da se može boriti i braniti, na koji način ne može. Na kraju to možemo interpretirati na način da Palestinci trebaju da tihu umru i da ne predstavljaju probleme Izraelu, dok se ta ista međunarodna zajednica u svakodnevnoj politici ne bavi nikakvim rješenjem za Palestince koji su već 78 godina pod okupacijom režima aparthejda”, dodao je.

 

Izvor: Al Jazeera