Filandra: Nakon podjele plijena, na vidjelo će izaći razlike među akterima na vlasti

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu rekao je za Al Jazeeru kako ‘nove energije nema, ona se ne osjeća, uzbuđenja u političkoj javnosti nema, nema ni euforije’.

Bosna i Hercegovina je u srijedu dobila novo Vijeće ministara, a čine ga kadrovi okupljeni oko Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine i proširene ‘Trojke’.

Profesor na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Sarajevu Šaćir Filandra rekao je za Al Jazeeru kako “nove energije nema, ona se ne osjeća, uzbuđenja u političkoj javnosti nema, nema ni euforije”.

Kaže da činjenica da je u prilično kratkom roku nakon parlamentarnih izbora formirano Vijeće ministara pozitivna stvar, koju treba pozdraviti.

Ipak, naglašava da je sasvim drugo pitanje kompetencija i kvalitet izabranih dužnosnika.

Filandra smatra da će razlike među koalicionim partnerima vrlo brzo doći na vidjelo.

“Za aktere na političkoj sceni koji čine koaliciju važno je da se što prije domognu svojih pozicija, a sve razlike među njima, koje objektivno postoje – i političke, i koncepcijske, i nacionalne – vrlo brzo će doći na vidjelo. Tako da dijelim mišljenje onog dijela analitičara i javnosti koji smatraju da će, nakon zauzimanja funkcija, uvjetno rečeno – nakon podjele plijena, vrlo brzo na vidjelo doći krucijalne razlike između aktera koji čine tu vlast.”

Smatra da će ova vlast funkcionirati kao i prethodna i da “nema osnova za neka velika i objektivna očekivanja, kao i što sami akteri ne daju neka velika obećanja”.

Izvor: Al Jazeera