Jakšić: Vučić srpskoj javnosti prodaje odluku o priznavanju Kosova

Vanjskopolitički analitičar Boško Jakšić kaže da je ‘dovoljno signala za zaključak da posle dve decenije kosovskog konflikta, on ulazi u neku svoju završnicu.’

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je tokom sastanka sa diplomatskom petorkom više puta upozoren sa čim će se Srbija suočiti ako ne prihvati novi plan za Kosovo.

Njemačko-francuski prijedlog postao je, kaže, novi pregovarački okvir sa Evropskom unijom, a njegovo odbijanje značilo bi suočavanje sa prekidom eurointegracija, zaustavljanjem i povlačenjem investicija te, u konačnici, ekonomsku i političku izolaciju zemlje. Prijedlog ne traži eksplicitno priznanje Kosova, ali traži da se Beograd ne protivi članstvu Kosova u UN.

Vanjskopolitički analitičar Boško Jakšić kaže da je “dovoljno signala za zaključak da posle dve decenije kosovskog konflikta, on ulazi u neku svoju završnicu.”

Jakšić kaže da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, poslije razgovora sa diplomatskom kvintom, rekao da je Beograd spreman da prihvati prihvati koncept evropskog riješenja, koje traži da Srbija ne ometa ulazak Kosova u međunarodne organizacije, a da zauzvrat dobije formiranje zajednice ZSO koja bi obezbijedila veću autonomiju srpske manjine na Kosovu. Smatra da je Vučić večeras odbio da odgovori direktno da li će i kada prihvatiti ovaj koncept, koji je de facto priznavanje nezavisnosti Kosova, teritorijalnog integriteta, nepovredivosti granica i državnih simbola.

Jakšić kaže da je iznošenje najavljenih mjera koje bi se uvele Srbiji u slučaju da odbije njemačko-francuski prijedlog, ustvari Vučićeva prodaja odluke o priznavanju Kosova.

“Sve je to, na taj način predstavljeno i direktno saopšteno, je neka vrsta uvoda da se srpskoj javnosti proda odluka o ovom de facto priznavanju Kosova, što je vrlo nepopularno u javnosti.”

Smatra da bi ovakav dogovor bio historijski za Srbiju.

“Srbija bi otklonila najveći kamen spoticanja u odnosima sa Zapadom i istovremeno se otrgla od zavisnosti od Rusije. Takva Srbija dobila bi široku podršku da onda vodi politiku zaštite srpske politike na Kosovu. […] Dobitak je ogroman, ali Vučić mora da plati cenu onoga što je čitavu deceniju radio –  a to je formiranje javnog mijenja u potpunoj suprotnosti od onoga što večeras radi.”

Jakšić smatra da je to što je Vučić postao talac sopstvene politike najmanje važno, i da je za Srbiju najvažnije da prihvati ovu ponudu, koja je nešto najbolje što je dobila do sada.

Izvor: Al Jazeera