Ustavni sud odgodio odluku o Schmidtovim izmjenama Izbornog zakona

Iz Ustavnog suda, koji umjesto devet, u ovom trenutku ima sedam sudija, jer su dvojica u međuvremenu otišla u penziju, navedeno je da će odluku donijeti na nekoj od idućih plenarnih sjednica.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odgodio je donošenje odluke o zahtjevu kojim je zatražena ocjena ustavnosti odredbi Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je u oktobru nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.

Iz Ustavnog suda, koji umjesto devet, u ovom trenutku ima sedam sudija, jer su dvojica u međuvremenu otišla u penziju, navedeno je da će odluku donijeti na nekoj od idućih plenarnih sjednica. Zahtjev za ocjenom ustavnosti tokom proteklog mandata uputila su dva člana Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović. Za njih je, uz ostalo, sporno što je nametnutim izmjenama narušen izborni proces i ranije odluke Ustavnog suda.

Schmidt je donio odluku o povećanju broja izaslanika u federalnom Domu naroda, s 58 na 80, kako bi, poručio je, poboljšao funkcionalnost tog bh. entiteta.

S više detalja iz Sarajeva, javio se Boris Gagić.

Izvor: Al Jazeera