Tabak: Moskva gotovo godinu dana u ratu koji je mislila riješiti u nekoliko dana

Ono što je počelo napadima čitavih armija sa raznih strana na cijelu Ukrajinu praktički od jedanput, sad se svelo na jedva uspješna djelovanja, kaže analitičar Igor Tabak.

Bliži se godišnjica od početka ruske invazije na Ukrajinu, a kakvo je stanje na terenu i može li se reći da je Rusija dosad ispunila ciljeve pitali smo Igora Tabaka, analitičara portala portala “Obrana i sigurnost” iz Zagreba.

On kaže da “jako teško” Moskva može biti zadovoljna, jer je praktički već godinu dana u ratu koji je mislila riješiti u nekoliko dana.

“Ono što je počelo napadima čitavih armija sa raznih strana na cijelu Ukrajinu praktički od jedanput, sad se svelo na jedva uspješna djelovanja, kad sažmu sve što imaju na frontu je desetak kilometara dužine. […] Ovo im je prvi ikakav veći, bitniji uspjeh – i pri tome, zauzet je Soledar – grad od 10.000 stanovnika kojeg se bombardira već mjesecima i od čijih zgrada i stambenih dijelova nije ostalo dovoljno da podnese vatru i bude pogodan zaklon ukrajinskom pješaštvu, koje se opet uspjelo organizirano izvući – nije došlo do nikakvog opkoljenja.”

Tabak kaže da je teško dati odgovor zašto su Rusima toliko važni Soledar i Bahmut, i da je “ukrajinski rezon puno jasniji” te da oni troše Rusima ljude i tehniku izdržavajući njihove udare.

Kaže kako ne vidi da imenovanje načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova za glavnog komandanta može nešto značajnije promijeniti, i da se “vidi kako je jačao utjecaj ne-vojnih struktura, bila to ruska žandarmerija ili to bio Prigožinov Wagner, koji je potpuno privatna kompanija.” Kaže da je grupa Wagner “probujala” i da se sada govori da broje možda i 50-ak hiljada ljudi: “To je najedanput postala paralelna vojska ruskoj vojsci.”

Izvor: Al Jazeera