Chollet sa Vučićem: Diplomatsku energiju uložiti u razgovore o budućnosti Srbije i Kosova

Nakon sastanka s Derekom Cholletom, oglasio se i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Srbija i Kosovo se trebaju usmjeriti na razgovore o francusko-njemačkom prijedlogu za rješavanje krize, te na brzo formiranje Zajednice srpskih opština, poručio je savjetnik u američkom State departmentu Derek Cholletom tokom službene posjete Beogradu.

Chollet, se nakon posjete Skoplju i Prištini, susreo s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić. Tokom tih razgovora rekao je da će SAD podržati sve napore koji se ulažu u cilju održanja mira i stabilnosti,  saopšteno je iz predsjedništva Srbije. Vučić je, kako se navodi, rekao da Srbija ozbiljno i odgovorno pristupa svakoj novoj eskalaciji i da ostaje posvećena politici mira, stabilnosti, dijaloga i konstruktivnog stava prema svim otvorenim pitanjima.

Nakon sastanka s Derekom Cholletom, oglasio se i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Izrazio sam očekivanje da SAD prepoznaju napore naše zemlјe u očuvanju mira i stabilnosti u regiji, te da iskoriste svoj nesumnjivi utjecaj i potaknu Prištinu da ispuni preuzete obaveze u skladu s prihvaćenim i potpisanim sporazumima, ali i da nastave dijalog u duhu iskrene i otvorene razmjene prijedloga za rješavanje konkretnih izazova”, napisao je Vučić.

Ognjen Zorić izvještava iz Beograda.

Izvor: Al Jazeera