Spora obnova Zagreba i Banije: U dvije godine izgrađeno šest kuća

Kad je danas razriješeni Andrej Paladina preuzeo mandat, na Baniji nije bila izgrađena ni jedna zamjenska kuća, sad se Vlada hvali sa šest, od 2226 stambenih objekata koliko ih je stradalo u potres.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković odlučio je razriješiti dužnosti ministra graditeljstva Ivana Paladinu i ministricu regionalnog razvoja i EU fondova, Natašu Tramišak.

Obnovu od zemljotresa trebao bi nastaviti Branko Bačić, predsjednik saborskog kluba HDZ-a i bivši ministar graditeljstva u vladi Jadranke Kosor. Šime Erlić, državni sekretar ministarstva regionalnog razvoja predložen je za novog ministra tog resora. Bačića i Erlića za nove funkcije treba potvrditi Hrvatski sabor.

Dužnosti je razriješen i Gordan Hanžek s mjesta šefa Državnog ureda za obnovu i zasada se ne zna ko će ga naslijediti.

Kad je Paladina preuzeo mandat na Baniji nije bila izgrađena ni jedna zamjenska kuća, sad se Vlada hvali sa šest, od 2226 stambenih objekata koliko ih je stradalo u potresu i nose crvenu naljepnicu.

U Zagrebu, tri godine od potresa, država nije sagradila ni jedan zamjenski stambeni objekt. Modelom finansiranja samoobnove izgrađeno je 14 objekata. U potresu je uništeno 1311.

Kako se odvija obnova zemljotresom pogođenih područja, koju vodi Ministarstvo graditeljstva, istraživala je Nikolina Zavišić.

Izvor: Al Jazeera