Osmančević: Dosadna i stereotipna kampanja bez fokusa na prave probleme

Profesor komunikologije na Filozofskom fakultetu u Tuzli Enes Osmančević kaže da je da je predizborna kampanja političara u BiH bila dosadna, neinventivna, stereotipna i demotivirajuća.

Profesor komunikologije na Filozofskom fakultetu u Tuzli Enes Osmančević kaže da je predizborna kampanja političara u BiH bila dosadna, neinventivna, stereotipna, demotivirajuća, bez fokusa na probleme s kojima se građani suočavaju.

Objašnjava da se u ovoj kampanji ispoljio novi oblik govora mržnje.

“Etno nacionalizam je potka svih javnih nastupa, aktuelnih političkih garnitura, međutim moramo primjenititi da je na ovim izborima više dominirala netrpeljivost, ili mržnja čak prema političkim neistomišljenicima i to je naravno jedan novi oblik govora mržnje u našoj stvarnosti koji se ovdje ispoljio, a on naravno ide uz veličanje totalitarnih ideologija i ratnih zločina. Tako da je mržnja prema političkim neistomišljenicima, posebno prema onim koj su napustili stranke – bila izraženija nego ranije.”

Kaže da se retorika bh. političara svodi na vladavinu strahom i siromaštvom.

“Ta retorika je dio strategije tog nastupa političara, koji su prvo osiromašili ljude pa su ih nastavili plašiti i to je vladavina strahom i siromaštvom. Stranke pokazuju da m je najvažija stvar ostati na vlasti, ta nervoza se vidi u pozadini tih njihovih istupa i oni jednostavno nastavljaju sa tim stvarma po nekoj vrsti inercije. To da je ljudima ove priče i previše, govori i činjenica o iseljavanju, velikom broju ljudi koji napuštaju BiH jer im je ova priča postala deplasirana.”

Izvor: Al Jazeera