Muhasilović: Rusija traži predah, ali Zapad i Ukrajina ne smiju stati

‘Iskustvo iz 2014. nam je pokazalo da na taj blef Vladimira Putina ne treba nasjedati, jer ako dođe do konsolidacije ruskih trupa, on se neće zaustaviti,’ kaže Jahja Muhasilović.

Vanredni profesor na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu i geopolitički analitičar Jahja Muhasilović kaže da je Vladimir Putin svoj govor započeo sa historijskim revizionizmom.

“Njegova izjava da je raspad Sovjetskog saveza najveća geopolitička katastrofa 20. vijeka nam zapravo pokazuje da taj ruski establišment koji vlada u Kremlju nije prebolio hladnoratovsku realnost, gdje su ostale republike odlučile da budu neovisne.”

Smatra da je jedan od načina kojim Putin vlada – strah, i da je to zapravo historijski kontinuitet ruskih vladara, i da ta vrsta autoritarizma nije prihvatljiv.

Kaže da je mobilizacija prošla bezuspješno, da je oko 300.000 ruskih muškaraca već napustilo Rusiju – i “jedino što preostaje Putinu da kroz svoje govore ili medije koje apsolutno kontroliše – daje lažnu sliku ruskom narodu da Rusija pobjeđuje.”

Muhasilović kaže da je Rusija poprilično umorena ovim ratom i da joj je potreban predah.

“On [Vladimir Putin] na ovaj način pokušava da sačuva ono što je do sada zauzeto i da smrzne sukob do narednog puta. Međutim, iskustvo iz 2014. nam je pokazalo da na taj blef Vladimira Putina ne treba nasjedati, jer ako zauzme ovo sad i dođe do konsolidacije ruskih trupa, on se neće zaustaviti. On će jednostavno nastaviti dalje jer on ima problem sa cijelom Ukrajinom, on cijelu Ukrajinu vidi kao svoju stratešku domenu. Tako da, Zapad i Ukrajina ne smiju napraviti tu grešku da stanu tu gdje jesu.”

Ukrajinska vojska je pokazala da se može nositi sa naprednijom ruskom vojskom, i to je zabrinulo Ruse, smatra Muhasilović, dodajući da se pokazalo da je “kvalitet važniji od kvaliteta”.

Smatra i da je “cijeli narativ optuživanja Zapada za imperijalizam ima samo upliva u Kremlju i ljudima odanim Putinu”.

Govoreći o energetskoj krizi, navodi da “Rusima jeste interes stvoriti energetsku krizu, kako bi oslabili oštricu Zapada prema svojim granicama, koju osjećaju trenutno.”

Smatra da je Rusima svakako u interesu da izvoze energente, posebno u trenutku kada su pod zapadnim sankcijama.

Koliko će zemalja priznati ovaj ilegalni referendum koji se desio u okupiranim dijelovima Ukrajine, mislim da je to tek nekoliko ‘banana republika’ kao što su Sirijska Republika, Eritreja i Sjeverna Koreja … i to nam pokazuje u kakvom društvu sjedi Rusija.

Izvor: Al Jazeera