Kovačević: Putin paradom želi očiti neuspjeh prikazati kao historijski uspjeh

Bivši ambasador Hrvatske u Rusiji Božo Kovačević smatra da se u narednom periodu može očekivati veće nezadovoljstvo građana Rusije.

Bivši ambasador Hrvatske u Rusiji Božo Kovačević kaže da ruski predsjednik zvuči kao frustrirani čovjek, i da su tokom proglašavanja aneksije četiri ukrajinske regije poslane tempirane poruke kako bi se priskrbili desni populisti na Zapadu.

“Raspad sovjetskog saveza za njega [Vladimira Putina] je katastrofa za koju su krivi trojica lidera – Ruske Federacije, Ukrajine i Bjelorusije koji su se bez volje naroda opredijelili za raspad Sovjetskog saveza. Pritom, predsjednik Putin nije spreman priznati da je Sovjetski savez poražena strana u Hladnom ratu. On govori ‘Amerika je iskorištavala Rusiju devedesetih godina’. Zapravo Amerika i institucije na koje je Amerika imala utjecaj pomagali su Rusiji da izbjegne potpuni ekonomski i socijalni kolaps. Očito je da i u ovom govoru kao i mnogim aspektima svoje politike, predsjednik Putin zapravo nastupa kao frustrirani čovjek koji je nezadovoljan činjenicom što njegova država nije jednako moćna, ekonomski snažna i u međunarodnim odnosima jednako utjecajna kao Sjedinjene Američke Države. Pri tom smo mogli čuti ideološku smjesu antiimperijalističkih poruka, stim da Rusija za sebe traži pravo da bude imperijalna sila. I čuli smo pažljivo tempirane poruke koje trebaju priskrbiti podršku desnih populista koji su vrlo prisutni u političkom životu Zapadnih zemalja, i kao na primjer u Italiji izborima uspijevaju doći na vlast. Da ne spominjem SAD, gdje je desni populistički lider izvrsno sarađivao sa Putinom, bio predsjednik – mislim na Trumpa.”

Kaže i da pokrajine koje je aneksirala Rusija nisu prestale biti dio Ukrajine i da Ukrajina ima obavezu da ih pokuša osloboditi.

“Cijela ova parada je napravljena da se očiti neuspjeh prikaže kao veliki povijesni uspjeh. Time što su te četiri pokrajine, prema ruskom stajalištu, postale dio Rusije – one nisu prestale biti dio Ukrajine ako gledamo sa stajališta međunarodnog prava, i ništa manje nije pravo pa i obveza ukrajinskih vlasti da te pokrajine pokušaju osloboditi. Mislim da već sama činjenica da je Rusija morala proglasiti mobilizaciju kako bi time pokušala izbjeći očiti vojni poraz koji joj se spremao u Ukrajini – govori o neuspjehu politike predsjednika Putina. On je htio voditi rat u Ukrajini tako da većina građana Ruske Federacije ni na koji način to ne osjeti u svom svakodnevnom životu.”

Kovačević smatra da se u narednom periodu može očekivati veće nezadovoljstvo građana Rusije.

Izvor: Al Jazeera