Rusi se pripremaju za ‘ispravljanje historije’

‘Moskva je trenutno u svom svijetu – priprema se za sutrašnju proslavu i historijski govor predsjednika Vladimira Putina,’ javlja Al Jazeerin reporter.

Rusija će sutra zvanično proglasiti aneksiju dijelova Ukrajine.

Kako je saopšteno iz Kremlja, predsjednik Vladimir Putin odluku će potpisati sutra u 14 sati po našem vremenu.

Na Crvenom trgu u Moskvi postavljena je i pozornica sa velikim ekranima i napisima na kojima piše da su oblasti Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje dijelovi Rusije.

Ukrajina oštro osuđuje referendum kojim ostaje bez 15 posto svoje teritorije, dok Zapad glasanje naziva lažnim i najavljuje nove pakete sankcija Moskvi.

Generalni sekretar UN Antonio Guterres poručuje da odluka o aneksiji ukrajinske teritorije predstavlja kršenje Povelje UN i međunarodnih zakona.

Ali Moskva ne sluša šta gospodin Guterres govori, javlja Al Jazeerin reporter Mohamed Vall iz Moskve.

“Moskva ne sluša šta gospodin Guterres govori, Moskva je trenutno u svom svijetu – priprema se za sutrašnju proslavu i historijski govor predsjednika Vladimira Putina. Logika je ovdje potpuno drugačija. Javljam se s mjesta koje ima potpuno drugačiju perspektivu. Rusi se pripremaju za ono što nazivaju ispravljanjem historije. Smatraju da ti teritoriji pripadaju Rusiji i da je bilo pogrešno prepustiti ih Ukrajini. Sada je vrijeme da se na ovaj način oda počast ruskim žrtvama u ovom i ranijim sukobima. Spomenut ću da će predsjednik Putin sutra potpisati sporazum sa liderima četiri odmetnuta regiona, koji su već stigli u Moskvu. Opet ću naglasiti da Moskva uopšte ne čuje ono što generalni sekretar Ujedinjenih nacija govori jer smatra da je UN pristrasan u ovom sukobu.”

Izvor: Al Jazeera