Dužina videa 08 minutes 17 seconds

Milić: Rusija više nema sovjetske vojne kapacitete

Rusija više nema sovjetske vojne kapacitete za brzo formiranje novih jedinica i za brzo pronalaženje oficira koji bi rukovodili tim jedinicama, kaže politolog Dimitrije Milić.

Politolog i programski direktor nevladine organizacije “Novi treći put” Dimitrije Milić kaže da je evidentno da Rusija nema dovoljno trupa da provede ciljeve.

Kaže da je Rusija u Ukrajini od marta do danas – od one teritorije koju je imala pod kontrolom – izgubila teritoriju veličine Danske.

Milić smatra da je Rusiji bilo potrebno povećanje trupa da bi uopšte opstala u ovom sukobu, ali da kratkoročno ova djelomična mobilizacija neće tome doprinijeti.

Objašnjava da za osposobljavanje svih ovih trupa potrebno vrijeme, da je Rusija u proteklim godinama prolazila proces profesionalizacije vojske i da više nema sovjetske vojne kapacitete za brzo formiranje novih jedinica, za brzo pronalaženje oficira koji bi rukovodili tim jedinicama. Naglašava da je ruskoj vojsci najveći problem logistika i stabilno snabdijevanje, što se neće riješiti, nego će se zakomplikovati povećanjem broja vojnika.

Milić kaže da bi opšta mobilizacija bila nepopularna mjera, a pokazalo se i da je ova djelomična populacija već dovela do velike potražnje avionskih karata za odlazak iz Rusije.

Izvor: Al Jazeera