Džaferović u UN-u: Muslimani i kršćani žive i mogu živjeti zajedno

Kao dio šireg vala desnog populizma u Evropi, u BiH postoje politike koje otvoreno tvrde da BiH nije moguća, jer, kako ističu, nije moguć zajednički život muslimana i kršćana.

“Kao dio šireg vala desnog populizma u Evropi, u Bosni i Hercegovini postoje politike koje otvoreno tvrde da Bosna i Hercegovina nije moguća, jer, kako ističu, nije moguć zajednički život muslimana i kršćana”, izjavio je srijedu predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

“Muslimani i kršćani žive i mogu živjeti zajedno i taj život ima perspektivu, a ono što sigurno nema perspektivu su retrogradne politike koje se tome suprotstavljaju”, rekao je on obraćujući se Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda u New Yorku.

“Za manje od mjesec predstoji novo glasanje u Vijeću sigurnosti UN-a o mandatu EUFOR-a. Jako je važno za mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i regijiu da ova rezolucija bude usvojena, ali vrijedi naglasiti da u svakom slučaju NATO savez, prema Dejtonskom sporazumu, ima pravo i obavezu rasporediti svoje snage u Bosni i Hercegovini.”

“Također, postoje odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine kojima se daje pristanak na prisustvo snaga EUFOR-a i NATO saveza bez vremenskog ograničenja te su navedene odluke dovoljan pravni osnov za prisustvo međunarodne vojne misije u Bosne i Hercegovine sve dok Predsjedništvo Bosne i Hercegovine ne zauzme drugačiji stav”, dodao je Džaferović.

Izvor: Al Jazeera