Kako je Dodik izgubio dvotrećinsku podršku u NSRS-u

Ranijih godina, veta koja je ulagao Milorad Dodik, uglavnom su dobijala podršku u NSRS-u – ali prošle godine dolazi do promjene, objašnjava Al Jazeerina reporterka Ljiljana Smiljanić.

Zastupnici u Narodnoj skupštini bh. entiteta Republika Srpska nisu podržali izjavu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, kojom je davanje agremana novom njemačkom ambasadora u BiH – štetno po interese RS-a.

Zastupnici opozicionog PDP-a i SDS-a nisu prisustvovali sjednici.

Ali suzdržani su bili i zastupnici SNSD-a.

Na kraju su usvojili Zaključke u kojima se navodi da Narodna skupština dodjeljuje agreman njemačkom ambasadoru, iako to nije u nadležnosti Narodne skupštine, već Predsjedništva BiH.

Također se navodi da Narodna skupština odbacuje Rezoluciju njemačkog Bundestaga o BiH, koju je Dodik naveo kao jedan od razloga za veto na odluku o agremanu.

Ranijih godina, veta koja je ulagao Milorad Dodik, uglavnom su dobijala podršku u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Prošle godine dolazi do promjene, kada je dosta zastupnika u NSRS “promijenilo dresove”, a promijenila se struktura vladajuće koalicije ali i opozicije, objašnjava Al Jazeerina reporterka Ljiljana Smiljanić. SNSD sa koalicionim partnerima nije više imao dvotrećinsku većinu u Narodnoj skupštini, a opozicija na sjednicama više nije davala podršku različitim izjavama i tvrdnjama Milorada Dodika – da su određene teme na štetu Republike Srpske.

Smiljanić kaže da je današnji manevar nastupio da bi se Narodna skupština Republike Srpske prikazala kao mjesto donošenja odluka, a da se podrška za veto stavila u drugi plan.

Izvor: Al Jazeera