Europride u Beogradu: Demonstranti dočekali premijerku

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je demonstrantima iz nevladinih i LGBT+ organizacija da im niko ne može zabraniti da šetaju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije zabranilo je šetnju u okviru Europride u Beogradu, koja je bila zakazana za subotu.

Zabranjeno je i okupljanje protivglobalista, desničarske organizacije koja je proteklih sedmica organizovala skupove protiv Europride-a.

Iz MUP-a su saopštili da su nakon sigurnosne procjene utvrdili da postoji visok rizik od nasilja i sukoba, te uništavanja imovine.

Navode – ugroženi su učesnici oba skupa, ali i ostali građani, jer su trase šetnji bile planirane u neposrednoj blizini.

Koordinator manifestacije Europride Goran Miletić je najavio žalbu MUP-u.

A premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je demonstrantima iz nevladinih i LGBT+ organizacija da im niko ne može zabraniti da šetaju.

Demonstranti su premijerku dočekali prije početka Međunarodne konferencije o ljudskim pravima u Beogradu koja se održava u okviru EuroPride-a. Istaknli su kako misle da je popustila pred nasilnicima iz ekstremno desničarskih organizacija.

Brnabić ih je podsjetila da je prva političarka na Zapadnom Balkanu koja se nije stidjela reći da pripada LGBT zajednici.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Christopher Hill na konferenciji je poručio da je siguran da će se parada u subotu održati jer su mnogi radili na tome.

Izvor: Al Jazeera