Popov: Tragat će se za mirnom integracijom sjevera Kosova u sistem Prištine

Politički analitičar i direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov kaže da slijedi intenzivniji rad na otklanjanju svih drugih spornih tačaka između Beograda i Prištine.

Na prijelazima između Srbije i Kosova počela je primjena novih mjera i dokumenata za prelazak granice.

Politički analitičar i direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov kaže da je “značajno to što je izostalo sve ono čega su se ljudi plašili, što je bilo najavljivano – da će ovo biti neki Dan D za moguće nemire i koji mogu izazvati tenzije i u širem regionu.”

Smatra da je mirno provođenje odluke rezultat posjete zvaničnika SAD-a i Evropske unije, Gabriel Escobara i Miroslava Lajčaka i “upozorenja koja su dala zvaničnicima Beograda i Prištine”.

To pokazuje i govor kosovskog premijera Albina Kurtija, čiji je govor bio više nego pomirljiv, kaže Popov.

Smatra da će se u narednih 60 dana tragati za mogućnošću kako se sjever Kosova može mirnim putem integrisati u pravni i drugi sistem Prištine.

Slijedi intenzivniji rad na otklanjanju svih drugih spornih tačaka između Beograda i Prištine, kaže Popov, te smatra  da će se ići u normalniji dijalog, te završnicu, čiji ishod ne može predvidjeti. Kaže da se sada pokušava nadoknaditi propušteno.

“Sada se pokušava nadoknaditi ono što je propušteno da se uradi svih ovih godina, nažalost, zato što Balkan nije bio u žiži pažnje ni Sjedinjenih Američkih Država ni Evropske unje.”

 

 

Izvor: Al Jazeera