Dužina videa 12 minutes 19 seconds

Jakšić: Nastavlja se protivustavna era Vučićeve autokratije

‘Sve ostaje po starom, ništa se tu ne menja. Sve poluge vlasti ostaju u Vučićevim rukama’, kaže vanjskopolitički komentator Boško Jakšić.

Mandatarka za sastav nove Vlade Srbije bit će dosadašnja premijerka Ana Brnabić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je i da će njen mandat biti ograničen na razdoblje do 2024. godine. Nije precizirao ide li se tada u rekonstrukciju Vlade ili nove izbore.

Vučić je izjavio i da su pregovori s Prištinom, kako je rekao – neuspješni, te da nije postignut nikakav dogovor vezano za registarske oznake, ali očekuje da se lični dokumenti ne primjenjuju na kosovske Srbe.

Situaciju na Kosovu Vučić, među ostalim, navodi i kao jedan od razloga za otkazivanje EuroPridea, najavljenog za 17. septembra.

Vanjskopolitički komentator Boško Jakšić kaže da nema iznenađenja u Vučićevoj odluci o imenovanju mandatara i da se “nastavlja protivustavna era njegove lične autokratije”.

“Posle više odlaganja, okončana je ova igra mrcvarenja potencijalnih kandidata i javnosti, u kojoj je predsednik Vučić očigledno i nesumnjivo uživao. Srbija je dobila staru-novu premijerku u koju Vučić, kako kaže, ima bezgranično poverenje, iako će njen mandat biti skraćen na dvije godine, pretpostavljam da se bi se videlo kako se ta vlada nosi sa serijom kriza koju Srbiju očekuju.

Sve ostaje po starom, ništa se tu ne menja. Sve poluge vlasti ostaju u Vučićevim rukama. Nastavlja se protivustavna era njegove lične autokratije, nepostojanja pravne države i institucija, kontrole pravosuđa i medija, nesnalaženja u globalnom svetu i podizanja tenzija po regionu. Dakle, sve u svemu, Vučićev šou se nastavlja.”

Izvor: Al Jazeera