Šikanja: Jako je teško otkriti prave počinioce cyber napada

“Bojim se da ne dolazimo u situaciju da neko svoju neodgovornost i nesposobnost sakriva jakim terminima kao što su cyber ratovanje.”

Cyber napad na Crnu Goru koordinirale su ruske službe, saopšteno je iz Agencije za nacionalnu sigurnost.

Ministar odbrane izjavio je da su lični podaci građana zaštićeni, ali da će, prema procjenama, dio vladinih podataka biti izgubljen. Elektroprivreda je prebacila svoje elektrane na manuelni sistem upravljanja. Formiran je operativni tim koji će, između ostalog, pokušati vratiti dio podataka, a Crna Gora će zatražiti pomoć od partnera. Iz NATO-a su saopštili da su upoznati o cyber napadima i spremni pomoći crnogorskim vlastima.

“Glavni preduslov za ovo je loš rad i neodgovornost onih koji su zaduženi za bezbednost, kao po pravilu to je vezano za državne institucije ovde kod nas u regionu… Ukoliko niste uradili svoj posao kako treba, niste ažurirali svoj računar, niste dovoljno zaštitili vašu mrežu, vas može bukvalno neki klinac koji je malo vičniji računarima to da uradi”, kaže osnivač Udruženja eSigurnost i stručnjak za cyber sigurnost Jovan Šikanja.

“Jako je teško otkriti prave počinioce, ja ne bih mogao da uradim to tako brzo i ne poznajem ljude koji mogu to da urade tako brzo. Bojim se da ne dolazimo u situaciju da neko svoju neodgovornost i nesposobnost sakriva jakim terminima kao što su cyber ratovanje, službe”, dodao je.

Izvor: Al Jazeera