Kurti: Niko ne može zaustaviti specijalnu policiju da dođe na sjever Kosova

Prvi septembar ostaje rok od kada će se primjenjivati odluka o preregistraciji tablica na sjeveru Kosova, poručio je premijer Kosova za Al Jazeeru.

Premijer Kosova Albin Kurti, nakon sastanka s međunarodnim predstavnicima Miroslavom Lajčakom i Gabrielom Escobarom u Prištini, rekao je da 1. septembar ostaje rok od kada će se primjenjivati odluka o preregistraciji tablica na sjeveru Kosova.

Ostaje i recipročna mjera koja se tiče ličnih dokumenata za građane Srbije, a ako bude narušena sigurnosna situacija na sjeveru, reagirat će institucije Kosova, rekao je Kurti u intervjuu za Al Jazeeru, koji emitiramo u petak u 19:05 sati.

“Jučer sam se sreo s generalom [Ferenc] Kajarijem [komandant Kfora], također s našom policijom i Eulexom. Barikade nisu rješenje. Postoji državni mehanizam koji će reagirati, to nije samo policija, nego i specijalne policijske snage, i niko ne može zaustaviti specijalnu policiju da dođe na sjever. Sjever Kosova je dio Kosova, nalazi se na Kosovu i nikada nije bilo više vladavine prava na sjeveru Kosova nego sada”, kazao je Kurti.

Izvor: Al Jazeera