Dužina videa 06 minutes 41 seconds

Vujović: Blokirali smo fabriku, mi smo sada vlasnici željezare

‘Kao nagrada poslije deset godina ne rada, nego mučenja – mi smo 2. juna dobili odluku o uručivanju otkaza od 1. septembra,’ kaže predstavnik radnika Željezare Ivan Vujović.

Radnici Željezare Nikšić u štrajku su glađu i popeli su se na krov tvornice.

Traže da je država preuzme. Blokirali su Željezaru te će u njen krug, kažu, pustiti samo premijera Dritana Abazovića.

Na ovaj potez odlučili su se, objašnjavaju, nakon neuspješnih pregovora o preuzimanju Željezare između trenutnog vlasnika, turskog Tosčelika, i biznismena Miodraga Davidovića.

Davidović od crnogorske vlade zahtijeva izgradnju solarnih i vjetroelektrana za budući rad Željezare, vraćanje krečane pod okrilje tvornice i korištenje vode iz brane koju je gradila.

Predstavnik radnika Željezare Ivan Vujović kaže da je turski Tosčelik, koji vlasnik posljednih deset godina, odgovoran za stanje u kojem se nalaze radnici i željezara.

“Radnici su radili po 15, 16 sati, nijesu im plaćeni prekovremeni rad, imali smo više puta smanjivanje plate, i radnici su sve to trpjeli. Kao nagrada poslije deset godina ne rada, nego mučenja – mi smo 2. juna dobili odluku o uručivanju otkaza od 1. septembra.”

Kaže da su radnici sinoć uručili otkaze.

“Donijeli smo odluku da blokiramo fabriku, i od sada smo mi vlasnici ove fabrike. Mi smo uspjeli da preduhitrimo turskog Tosčelika, i mi smo njima sinoć uručili otkaze.”

Izvor: Al Jazeera