Dužina videa 01 minutes 52 seconds

Poruke Čovića, Izetbegovića i Dodika nakon sastanka sa Varhelyijem

Trojica bh. političara – Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović – u Briselu su se odvojenim susretima sastali s Oliverom Varhelyijem, evropskim komesarom za proširenje.

Trojica bh. političara – Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović – nalaze se u Briselu.

U odvojenim susretima sastaju se s Oliverom Varhelyijem, evropskim komesarom za proširenje.

Evropski put Bosne i Hercegovine, ali i reforma izbornog zakonodavstva, teme su ovih razgovora.

Iz Ureda Varhelyija najavili su kako će se razgovarati o 14 prioriteta Evropske komisije, s posebnim fokusom na reforme čijom bi se provedbom Bosna i Hercegovina približila kandidatskom statusu, o čemu odlučuje Evropsko vijeće.

Nastavak je ovo razgovora koje je s bh. zvaničnicima nedavno vodio predsjednik Evropskog vijeća, Charles Michel.

Bosna i Hercegovina, smatra Dragan Čović, koji se susreo s Varhelyijem, teško će dobiti kandidatski status bez reformskih pomaka, a za HDZBiH važna je izmjena izbornog zakona.

Blokada na evropskom putu ne smije biti, a do oktobra se može napraviti iskorak usvajajući set nužnih zakona, čime bi se povećala šansa da Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status, rekao je u Briselu, nakon susreta s Varhelyijem, Bakir Izetbegović.

Pretpostavke da Bosna i Hercegovina dobije status kandidata za prijem u Uniju su izborna reforma, te usvajanje zakona o sukobu interesa, javnim nabavama, VSTV-u i sudovima u BiH, izjavio je Milorad Dodik poslije susreta s Varhelyijem.

 

Izvor: Al Jazeera