Dužina videa 15 minutes 54 seconds

Čaušević: Slijedi rast kamatnih stopa u regiji Zapadnog Balkana

Profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Fikret Čaušević kaže da će odluka Evropske centralne banke o podizanju kamatne stope imati direktne posljedice za zemlje regije.

Evropska centralna banka podigla je kamatne stope u cilju borbe protiv inflacije.

Kamatna stopa podignuta je za pola postotnog boda s minus 0,5 na 0 posto.

Ovo je prvi rast kamate u eurozoni u posljednjih 11 godina.

Inflacija u junu iznosila je 8,6 posto na godišnjem nivou, što je daleko iznad bankarskog cilja od 2 posto. Kamatna stopa u području zajedničke evropske valute bila je negativna od 2014.

Predsjednica Evropske centralne banke Christine Lagarde kaže da je ostavljena mogućnost i daljnjeg povećanja kamatnih stopa.

Profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Fikret Čaušević kaže da ova mjera nije pravoremena i da je trebala biti donešena ranije, ali kaže i da je zbog vrlo komplicirane pozicije Centralne banke, njene predsjednice i članova upravnog odbora, bilo za očekivati da će morati taktizirati kod donošenja ovakve odluke.

Čaušević kaže da su opravdani strahovi da će ovo zaustaviti ekonomski rast i da je velika vjerovatnoća da će se recesija početi dešavati već ove godine, te da je “bakar sljedeća velika kriza”.

“Vrlo vjerovatno – 75 posto naspram 25 – da će se recesija početi dešavati već u drugoj polovici ove godine, i biće prenešena u sljedeću 2023. godinu. Veliko je pitanje kakva će biti zima, zbog invazije Rusije na Ukrajinu, ali isto tako i nekih drugih vrsta ratova, ne samo vojnih, nego sigurnosnih, ekonomskih. […] Odnosi između SAD-a i Kine u velikoj mjeri determiniraju i odnos Kine i Rusije, Kine i Irana, Rusije i Irana, Turske i globalnog lanca snabdijevanja ključnih materijala kao što su litijum, kobalt, mangan i naravno bakar. Bakar je sljedeća velika kriza, koja je neminovna, jer se bakar koristi kako je povećana proizvodnja električnih vozila. Bakar će biti oskudniji nego litijum, kobalt ili mangan.”

Čaušević objašnjava da će kamatne stope u regiji Zapadnog Balkana takođe rasti.

“Tako da ćemo svjedočiti novim geopolitičkim odnosima i vrlo bitnim reperkusijama na naš region. Naš region ne može ostati netaknut. Ove promjene kamatnih stopa se direktno odnose i tiču regiona Zapadnog Balkana. Kamatne stope u zemljama Zapadnog Balkana ne mogu ostati nepromijenjene – one će rasti. Oni koji su ugovorili kredite sa fiksnim kamatnim stopama će bolje proći od onih koji su ugovarali kredite sa promjenjivim stopama.”

Kaže da je vjerovatnoća stagflacije – istovremenog rasta cijena i ekonomskog nazadovanja – vrlo velika, i da se Evropa nalazi u značajno lošijoj poziciji nego SAD.

Izvor: Al Jazeera