Ustavni sud BiH: Zakon o odbacivanju Inzkove odluke neustavan

Potpredsjednik Ustavnog suda BiH Mirsad Ćeman pojasnio je da se u donošenju odluke taj sud rukovodio ranijim sličnim predmetima, jer je visoki predstavnik postupao kao zakonodavna institucija BiH.

Ustavni sud BiH ocijenio je neustavnim Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika o negiranju genocida na teritoriju bh. entiteta Republika Srpska.

Pojasnili su kako su tim zakonom prekršena dva članka Ustava BiH, koji, među ostalim, definiraju BiH kao demokratsku državu, koja funkcionira na temelju zakona.

Sporni zakon je usvojen na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a krajem srpnja prošle godine. Odnosi se na to da se dopune Krivičnog zakona BiH kojima se negiranje genocida, ratnih zločina tretira kao krivično djelo, neće primjenjivati na teritoriju RS-a.

Potpredsjednik Ustavnog suda BiH Mirsad Ćeman pojasnio je da se u donošenju odluke taj sud rukovodio ranijim sličnim predmetima, jer je visoki predstavnik postupao kao zakonodavna institucija BiH zamjenjujući nadležni organ, odnosno Parlamentarnu skupštinu BiH.

Detaljnije o odluci Ustavnog suda Ljiljana Smiljanić.

 

Izvor: Al Jazeera