Dužina videa 02 minutes 46 seconds

Antonijević: Srbija 11. jula zaista mora imati poštovanje prema genocidu u Srebrenici

Pravnik Milan Antonijević kaže da je Narodna skupština Srbije 2010. godine usvojila Deklaraciju o Srebrenici u kojoj se jasno pozvala na presude Međunarodnog suda.

Milan Antonijević, pravnik, aktivan u procesima regionalne saradnje kaže da je Narodna skupština Srbije 2010. godine usvojila Deklaraciju o Srebrenici u kojoj se jasno pozvala na presude Međunarodnog suda pravde.

“Stoga vi imate najviši akt države koji govori o priznavanju odluke Međunarodnog suda pravde, samim tim i o genocidu u Srebrenici.”

Kaže da je druga tačka u smjeru pomirenja i posjeta Vučića Srebrenici 2015. godine.

Kaže i da se javnost Srbije nije dovoljno dobar način pripremila na prihvatanje činjenica, da još uvijek ima puno negiranja, nevjerice i da narativ koje desničarske organizacije često upotrebljavaju u potpunosti negiraju genocid, stavljajući ga u ravan sa drugim zločinima gdje su žrtve bili Srbi.

“Ali 11. jula Srbija zaista mora imati poštovanje prema genocidu u Srebrenici, i mora eksplicitno to i reći. Kada će političari nakupiti tu političku hrabrost i to učiniti, na nama je da to podstičemo.”

Izvor: Al Jazeera