Dužina videa 01 minutes 56 seconds

Bh. parlamentarci izglasali sebi povećanje plata: Bez rasprave o akcizama na gorivo

U Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u oba čitanja usvojen je budžet institucija ove zemlje za 2022. godinu.

U Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u oba čitanja usvojen je budžet institucija ove zemlje za 2022. godinu.

Parlamentarci su raspravljali o povećanju osnovice plata državnim službenicima.

U reakcijama opozicionih parlamentaraca je kritizirana mogućnost da se ministrima povećava plata za više stotina eura, dok će radnicima u državnim službama povećanje plate iznositi svega par desetaka eura.

Istovremeno, zbog odbijanja Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), nema mogućnosti da se na dnevni red uključe zahtjevi opozicije za niži porez na dodanu vrijednost (PDV) i ukidanje akciza na gorivo.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je u ponedjeljak u drugom čitanju Prijedlog zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza za 2022. godinu.

Na predloženi zakon, koji je u parlamentarnu proceduru uputilo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, nije bilo uloženih amandmana poslanika.

Prema predloženom budžetu, ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija Bosne i Hercegovine u 2022. godini iznose 1.073.600.000 konvertabilnih maraca (oko 550 miliona eura), dok servisiranje vanjskog duga Bosne i Hercegovine iznosi 819.189.119 KM (oko 410 miliona eura).

Prijedlogom budžeta za 2022. godinu se, između ostalog, prioritetno podržavaju nastavak reformi u vezi s ispunjavanjem uvjeta za Evropsko partnerstvo, provođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), osiguranje sredstava za finansiranje Općih izbora 2022. godine, kao i za provođenje višegodišnjih projekata budžetskih korisnika.

Pred zastupnicima je i Prijedlog amandmana na Ustav Bosne i Hercegovine kojim se definira pitanje državne imovine kao vlasništva države.

Više informacija iz Sarajeva donosi Arduana Pribinja.

Izvor: Al Jazeera