Dužina videa 02 minutes 20 seconds

Milanović i Plenković sa premijerkom Finske razgovarali i o položaju Hrvata u BiH

Milanović je premijerki Marin rekao da se načelno ne protivi ulasku njene zemlje u NATO, ali da je ukazao na to da Hrvatska ima sigurnosne probleme zbog političke situacije u BiH.

Prilikom posjete Hrvatskoj, premijerka Finske Sanna Marin i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović razgovarali su o odnosima dviju zemalja, NATO samitu u Madridu i sigurnosno-političkoj situaciji u jugoistočnoj Evropi.

Iz Ureda predsjednika saopštili su i da je Milanović premijerki Marin rekao da se načelno ne protivi ulasku njene zemlje u NATO, ali da je ukazao na to da Hrvatska ima sigurnosne probleme zbog političke situacije u BiH.

Predsjednik Milanović detaljno je pri tome informisao sagovornicu o teškom položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini kojima je uskraćeno demokratsko pravo biranja svojih legitimnih predstavnika, navodi se u saopštenju. Ponovio je podršku dodjeljivanju statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji i upozorio da se taj status istovremeno mora osigurati i Bosni i Hercegovini.

Finska premijerka razgovarala je i s premijerom Andrejem Plenkovićem.

Rekao je da Hrvatska ima finsku potporu za ulazak u euro-područje i zonu Šengena.

Potvrdio je da hrvatska vlada podržava ulazak Finske u NATO.

Plenković je istakao da su razgovarali i o situaciji u BiH vezano uz važnost izmjena Izbornoga zakona, kako bi i Hrvati kao konstitutivni narod bili u poziciji kao i druga dva.

Finska premijerka rekla je da još nema stav o tome treba li se Bosni i Hercegovini odobriti status kandidata za EU članstvo na sljedećem Evropskom vijeću u Briselu, ali da se sva pitanja i prijedlozi koje postavljaju zemlje članice Unije – trebaju shvatiti ozbiljno.

Izvor: Al Jazeera