Gerxhaliu: Energetski sporazum Kosova i Srbije je važan korak za sljedeće izazove

Normalizacija odnosa između Kosova i Srbije je zajednički imenik rješavanja svih problema na Zapadnom Balkanu, kaže ekonomski stručnjak Safet Gerxhaliu.

U Briselu je postignut dogovor o primjeni energetskog sporazuma Beograda i Prištine, u okviru dijaloga koji vodi Evropska unija.

Kompanija Elektrosever, prema sporazumu, treba da dostavlja električnu energiju i vrši naplatu računa građanima na sjeveru Kosova, a licencu treba da dobije od kosovskog Regulatornog ureda za energetiku.

Mještani četiri opštine na sjeveru Kosova – Sjeverna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok – u kojima su većina Srbi, duže od dvije decenije ne plaćaju račune za potrošenu električnu energiju.

Dvije strane su 2013. postigle sporazum o energetici u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa, a potom su 2015. usaglašeni zaključci.

Ekonomski stručnjak i bivši predsjednik Privredne komore Kosova Safet Gerxhaliu kaže da je današnji dogovor “jedan novi početak” i da građani Zapadnog Balkana moraju znati koliko je bitan dijalog.

Gerxhaliu kaže da je ovo korak za približavanje glavnog sporazuma koji se od očekuje i od Evrope i od SAD-a kada je u pitanju normalizacija odnosa između Kosova i Srbije.

Naglašava da treba politiku ostaviti po strani i da će novi sistem naplate funkcionisati.

Smatra da je ovo važan korak za sljedeće izazove i da je “zajednički imenik rješavanja svih problema na Zapadnom Balkanu normalizacija odnosa između Kosova i Srbije.”

Izvor: Al Jazeera