Dužina videa 07 minutes 40 seconds

Latinović: Brnabić prvi put upotrijebila riječ ‘agresija’

Bivša ambasadorica Branka Latinović kaže da je premijerka Srbije Ana Brnabić, učestvujući na jednom forumu u Firenci, po prvi put upotrijebila riječ “agresija”

U obraćanju javnosti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će zbog insistiranja predsjednika Rusije, Kosovo ubrzo postati dominantna tema. Kako je objasnio, to što je Putin napravio paralelu između Kosova i Donjecka i Luganska – znači da će se od Beograda tražiti da prizna nezavisno Kosova – kako Moskva to ne bi mogla koristiti kao argument za svoje akcije u Ukrajini.

Vučić kaže da će se Srbija snažnije orijentisati ka evropskom putu iako, kako tvrdi, istraživanja javnog mnijenja pokazuju da većina građana te zemlje više ne podržava ulazak u Evropsku uniju.

Bivša ambasadorica i članica Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji Branka Latinović smatra da je Vučićeva poruka dvostrana – Srbija ostaje na evropskom putu i pored male podrške u društvu, ali se i pozicija Srbije u pregovorima Srbije i Kosova zaoštrava.

Smatra da nije izgledno da će Srbija uvesti sankcije Rusiji.

“Ne vidi se na osnovu ovog izlaganja da bi to bilo u nekoj bliskoj budućnosti.”

Cijena neuvođenja sankcija ogleda se poteškoćama s kojima se suočava Srbija, kaže Latinović. Između ostalog to je i pad investicija, koje je pomenuo predsjednik Vučić.

Latinović kaže da je premijerka Srbije Ana Brnabić, učestvujući na jednom forumu u Firenci, po prvi put upotrijebila riječ “agresija”, što je vokabular koji nije prisutan u terminologiji političara iz Srbije i da to treba vidjeti kao blagi pomak u približavanju terminogiji Evropske unije i SAD-a.

Izvor: Al Jazeera