Tabak: Ruska vojska ima puno vatrene moći, ali im je slaba pješadija

Rusija je jako daleko od potpune kontrole regije Donbas, kaže analitičar web portala “Obris-odbrana i sigurnost” Igor Tabak.

Tačno su tri mjeseca od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Rusija posljednjih dana intenzivira napade na istoku zemlje, u Donbasu.

Vojska pokušava da opkoli gradove u Luganskoj oblasti – Sjeverodonjeck, Lisičansk i Rubižne.

Ruske snage na istoku pojačane su vojnicima povučenim iz Kijevske oblasti, a prema izvještajima, pridružile su im se i nove jedinice iz Sibira.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da su ruske snage u Donbasu počinile masakr i da pokušavaju sve da unište.

Analitičar web portala “Obris-odbrana i sigurnost” Igor Tabak kaže da ruski ciljevi “kližu” od početka ruske agresije do danas, da su se ruske ambicije postepeno sužavale i da se sada glavnina ratovnja dešava na malom prostoru na istoku Donbasa.

Kaže da je Rusija jako daleko od potpune kontrole regije Donbas.

“Ovi dijelovi koji su ostali su praktički utvrđivani od sela do sela sa pojedinim čak i utvrdamama, i tu su pomaci doslovno na razini kilometar-dva, pa opet selo. Ruske snage ondje cijelo vrijeme trpe od jednog te istog problema – oni su na početku okupili svoju osvajačku vojsku, ali ona je relativno mala. Ona ima puno vatrene moći, ima prevlast u zraku, ali pješaštvo – tu su slabi.”

Tabak objašnjava da su prisutni i logistički problemi, i da Rusi puno oslanjaju na željezničke pruge i čim se prebace na kamione nastaju problemi.

Izvor: Al Jazeera