Dužina videa 05 minutes 57 seconds

Dio javnosti negoduje što je prihvaćena predaja vojnika iz Azovstala

Dio proruske javnosti smatra da su vojnici trebali biti uništeni, zajedno s njihovim posljednjim uporištem u Mariupolju.

Rusija tvrdi da se gotovo 700 ukrajinskih boraca iz čeličane Azovstal predalo u posljednja 24 sata. Njihova je sudbina nejasna.

Grupa zarobljenika, koja je izašla ranije, prebačena je na područje pod kontrolom Rusije, dok su ranjeni smješteni u bolnice.

Ukrajina je predložila razmjenu zarobljenika. Ali ruski parlament razmatra zabranu razmjene zarobljenih pripadnika Azovskog bataljona za ruske ratne zarobljenike.

Ukrajinski predsjednik tvrdi da su neki borci ostali unutar čeličane Azovstal.

Vrlo je neizvjesno kakva će biti sudbina vojnika iz Azovstala budući da već sada stižu različiti prijedlozi o postupanju snjima, javlja Emir Skenderagić.

“Dio proruske javnosti negoduje što je uopšte prihvaćena predaja vojnika. Smatraju da su trebali biti uništeni, zajedno s njihovim posljednjim uporištem u Mariupolju. Vođa proruskih separatista i samoproglašene Narodne republike Donjeck Denis Pušilin je rekao da sud treba odlučiti o sudbini ovih vojnika, i istakao kako među onima koji su se predali još nema komandanata iz čeličane Azovstal. S druge strane, ukrajinski zvaničnici se nadaju da će životi svih vojnika biti spašeni.”

 

 

Izvor: Al Jazeera