Dužina videa 05 minutes 53 seconds

Džaferović: Nije bilo potrebe za usaglašavnjem zajedničkog stava sa nekim ko ne poštuje Ustav

‘Valjda nema potrebe da se usaglašavam sa nekim ko razbija sve to skupa, nego da poštujem Ustav, zakone, poslovnike i utvrđene politike,’ kaže predsjedavajući predsjedništva BiH.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini predstavio je svoj polugodišnji izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a.

Christian Schmidt je govorio o potezima vlasti u Republici Srpskoj u vezi s formiranjem entitetskih institucija odbrane, sudstva i indirektnih poreza kao o pokušaju de fakto secesije.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović rekao je da je u posljednjih 10 mjeseci zemlja u krizi zbog blokade i prijetnji secesijom koje dolaze iz Republike Srpske.

Gostujući u vijestima Al Jazeere Džaferović je rekao da je obraćanje Schmidta bilo realno i objektivno i da je došao u Vijeće sigurnosti da kaže istinu o Bosni i Hercegovini.

Džaferović kaže da nije bilo sporno ko će nastupiti pred Vijećem sigurnosti UN-a u ime Bosne i Hercegovine, da je on kao predsjedavajući Predsjedništva ovlašten da predstavlja Bosnu i Hercegovinu i da nije bilo potrebe za usaglašavnjem zajedničkog stava sa nekim ko ne poštuje Ustav, zakone, poslovnike i utvrđene politike.

“Valjda nema potrebe da se usaglašavam sa nekim ko razbija sve to skupa, nego da poštujem Ustav, zakone, poslovnike i utvrđene politike.”

Kaže i da se nije susretao sa predsjedavajućim Vijeća ministara Zoranom Tegeltijom, koji takođe boravi u New Yorku.

Izvor: Al Jazeera