Dužina videa 10 minutes 11 seconds

Amerikanci u UN-u kritikovali i hrvatske političare zbog ‘pokušaja nove teritorijalne organizacije BiH’

“Kritizirali su Dodika i Republiku Srpsku, a isto tako kritizirali su i hrvatske političare zbog ‘pokušaja nove teritorijalne organizacije Bosne i Hercegovine’,” javlja Ivica Puljić.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini predstavio je svoj polugodišnji izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a.

Christian Schmidt govorio je o potezima vlasti u Republici Srpskoj u vezi s formiranjem entitetskih institucija odbrane, sudstva i indirektnih poreza kao o pokušaju de fakto secesije.

Rekao je da takvi potezi ugrožavaju mir i da je disolucija Bosne i Hercegovine mirnim putem nemoguća.

Schmidt je govorio i o blokadi u Federaciji, poručivši da HDZ koristi mehanizme blokade za jačanje svoje pozicije u pregovorima o Izbornom zakonu.

Visoki predstavnik rekao je i da je međunarodna zajednica, nakon 10 godina insistiranja na dogovoru isključivo domaćih aktera, zauzela stav da je vrijeme za proaktivniju politiku.

Rusija i Kina izrazile su protivljenje Schmidtovom obraćanju zbog činjenice da njegovo imenovanje nije potvrđeno u Vijeću sigurnosti.

Sjedinjene Američke Države su poručile da je stabilnost u Bosni i Hercegovini narušena i da je to prijetnja i za zemlju, ali i regiju.

Amerikanci su u svom nastupu bili vrlo otvoreni i davali su vrlo snažnu potporu Visokom predstavniku, javlja Ivica Puljić iz New Yorka.

“Kritizirali su Dodika i Republiku Srpsku, a isto tako kritizirali su i hrvatske političare zbog ‘pokušaja nove teritorijalne organizacije Bosne i Hercegovine’.”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH rekao je da je u posljednjih 10 mjeseci zemlja u krizi zbog blokade i prijetnji secesijom koje dolaze iz Republike Srpske.

 

 

Izvor: Al Jazeera