Svjedočanstvo iz Kijeva: Simpatizeri Rusije su sada postali zagriženi Ukrajinci

Dosta je bilo Ukrajinaca koji su bili uz Rusiju, ali su sada postali zagriženi Ukrajinci i mrze sve što Rusija radi ovdje, kaže Maksim Kamenecki – profesor iz Kijeva.

Gost Al Jazeere iz Kijeva bio je Maksim Kamenecki, profesor na Institutu za međunarodne odnose na Univerzitetu “Taras Ševčenko” u Kijevu.

Kaže da je trenutno u jugoistočnom dijelu Kijeva – mirno, ali i da su u posljepodnevnim satima čule granate.

Kaže i da u gradu zasad rade banke, ima grijanja, struje, vode, interneta i mobilnih mreža i da je izlaz iz Kijeva moguć.

Objašnjava da je Kijev “dosta prazan” i da je problem kretanja za starije u višespratnicama, gdje se ne preporučuje korištenje liftova.

“Mi nemamo iskustvo BiH i Sarajeva s početka 90-ih godina”, kaže Kamenecki. “Za naše stanovništvo u gradovima na udaru je ovo jedno strašno novo iskustvo, na koje se treba navići.”

Smatra da nema više sigurnosnih sistema u svjetskom sistemu međunarodnih odnosa koji bi mogli spriječiti katastrofu u Ukrajini.

Takođe navodi da su svi oni koji su imali simpatije prema Rusiji, sada postali zagriženi Ukrajinci.

“U Ukrajini je dvadesetak posto ruskog stanovništva. Dosta je bilo Ukrajinaca koji su govorili ruski i smatrali sebe, još iz doba SSSR-a, da su oni uz Rusiju. Međutim, sada su svi ti ljudi postali zagriženi Ukrajinci – mrze sve što radi Rusija ovdje – jer ovo nema veze sa konvencionalnim ratovanjem, nego je uništavanje države.”

Izvor: Al Jazeera