Šabić: Putinova vojnička opcija prema Zapadu nije nemoguća

‘Autokrate, kada ih pritisnete u kut i ne date izlaza više, počnu se ponašati dosta ekstremno i nepredvidljivo’, kaže Zlatko Šabić, profesor međunarodnih odnosa.

Profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Ljubljani Zlatko Šabić kaže da u ovom trenutku ni Rusi ni Ukrajinci nisu spremni za bilo kakve ustupke u pregovorima.

Smatra i da će se Ukrajinci boriti “do posljednjeg”, ali i da Putin ostaje na svom, te da ćemo konflikt možda još dugo gledati.

Šabić smatra da postoje dva čelnika koja bi u ovom trenutku možda imala dovoljno utjecaja na Putina i da bi mogli posredovati u sukobu. Prva je bivša njemačka kancelarka Angela Merkel, a drugi Antonio Guterres, generalni sekretar UN-a.

Kaže i da je svijet već u trećem svjetskom ratu – u pogledu ekonomije.

“Ako smo iskreni, mi smo već sada, što se tiče ekonomskog plana, u trećem svjetskom ratu. To se vidi svakodnevno – euro pada, namirnice su sve skuplje, energenti su sve skuplji. Sada smo zaista u jednoj situaciji u kojoj, na neki način, svi ispaštavamo. Sankcije će vjerovatno biti još jače, ali to će sigurno sve nas pogoditi. Mislim da je to – to. Teško mislim da bi Zapad mogao učiniti ono što bi Zelenski htio, a jedini koji može ozbiljno uzdrmati Zapad, čak i u ratnim opcijama, nije Zelenski, nego Putin”.

Šabić kaže da bi eventualno uvođenje sankcija energetskom sektoru Rusije moglo dovesti do vojničke opcije.

“Autokrate, kada ih pritisnete u kut i ne date izlaza više, počnu se ponašati dosta ekstremno i nepredvidljivo. I tada ni vojnička opcija prema Zapadu nije nemoguća”.

Izvor: Al Jazeera